Hidegburkolás és melegburkolás

Ha lakás vagy épület felújítás, akkor burkolás. Az aljzat befedéséhez számít, hogy milyen módszert használunk (hidegburkolás vagy melegburkolás), de bárhogy is döntsünk, a burkolatnak tartósnak, esztétikusnak és költséghatékonynak kell lennie. Amennyi előnye előnye, annyi hátránya van mindkét burkolási megoldásnak.

Ahhoz, hogy a megfelelő burkolási eljárást válasszunk, tudnunk kell, milyen (beltéri vagy kültéri) helységbe kerül a burkolat. Az alapfelület, amit burkolunk meghatározza a használt ragasztóanyagot, számít, hogy mennyire nedves az adott környezet (fürdőszoba, mellékhelyiség), hogy ki van-e téve a természeti viszontagságoknak (kültéri épületegységek), hogy mennyire lesz magas az igénybevétele az új burkolatnak (irodaházakban lényegesen többen járnak, mint egy átlag családi házban). Vannak ragasztók, melyeket hideg- és melegburkolásnál is ugyanúgy használhatunk.

Hidegburkoláshoz egyik elterjedt ragasztó a beltéri ragasztó, általában csempéhez használjuk. Mivel csak 40 százalék cementet tartalmaz, nem túl kemény és nem ragad túlságosan, de beltéri oldalfalakra tökéletesen megfelel. Ha kültéri egységet csempéznénk vagy bármilyen járólapot szeretnénk lehelyezni, a fagyálló ragasztó állja meg a helyét a legjobban.

A fagyálló ragasztó eléggé ellenáll az igénybevételnek és a külső tényezőknek, keménységi és ragadási mutatói megfelelőek kültéri használathoz. Hogy még jobb tapadást vagy szilárdságot érjünk el, adhatunk hozzá adalékanyagokat vagy szálerősítést vagy mindkettőt. Ezek a ragasztók melegburkoláshoz nem ajánlottak.

A flexibilis ragasztó melegburkoláshoz és hidegburkoláshoz egyaránt felhasználható. Használhatjuk padlólaphoz, csempéhez is, főleg irodaházakba és egyéb magas igénybevételű felületekre ajánlott (magasak a szilárdsági és tapadási mutatói), de padlófűtéses helyiségekbe, teraszra is megfelelő, könnyedén viseli a magas hőmérséklet ingadozásokat is.

Hidegburkolásnál a burkolat lehet márványból, gránitból, mészkőből, stb., és lehet csempe vagy bármilyen más járólap. Meleg burkolásnál parkettát (laminált vagy normál), lambériát, linóleumot, szőnyegpadlót vagy bármilyen fal- vagy padlóburkolatot helyezünk a felületre. Bármit is válasszunk, ne felejtsük el: a burkolat is a lakás dísze!