Épületfelújítás

Az FHB Bank és az ELTINGA közös kutatásából kiderül, hogy korszerűbb és professzionálisabb épületszerkezetekkel akár 90 százalékkal csökkenne az éves energiafogyasztás.

Az Energiaklubos eredményekre támaszkodó kimutatásból kiderül, energetikai szempontból a magyarországi lakóépületek többsége épületfelújítás ra szorul. 15 százalékuk az elmúlt 10 évben, 25 százalékuk 1980 és 2005, míg csaknem 60 százalékuk 1980 előtt épült. A felmérés szerint a családi házak prímenergia-igénye átlagosan 400-500 kWh/m2 évente, tehát jellemzően alacsony energiahatékonyságúak, viszont ez az érték 55 alatti egy A+ besorolású épületnél.

A külső és belső falak arányából, az épületek méretéből és azon okból, hogy jelentős részüket 2005 után újították fel, megváltozott a panel épületek helyzete. Előfordul, hogy a családi- vagy társasházak energiafogyasztása kétszer magasabb, mint a házgyári elemes épületek fogyasztása (200-300 kWh/m2 évente).

“Az elmúlt években egyértelmű elmozdulás volt tapasztalható a hazai piacon a vastagabb szigetelések felé. Míg az ezredfordulón 5 cm volt a szigetelések átlagos vastagsága, addig napjainkra ez az érték 10 cm-re nőtt. A magyar fogyasztók kezdik felismerni, hogy a vastagabb szigetelés jelentette többletköltség lényegesen kisebb, mint amennyi plusz megtakarítást hozhat egy ilyen megoldás” – mondta el Ács Balázs, a Masterplast Nyrt. alelnöke.

Annak ellenére, hogy a korszerűsítés jelentős anyagi megterhelés a tulajdonosra nézve, növeli az épület értékét és már 5 centiméternyi szigetelés is 8 százalékkal csökkenti a havi fűtési költséget. A lakóépület-állomány épületfelújítás át elsősorban a költségek határozzák meg, az elavult energetikai megoldásokkal épített hazai lakóházak korszerűsítése nagyon lassan halad. Legjobban a fűtési rendszer megújítása van elmaradva, de a hőszigetelés és nyílászárók cseréje megtörtént az állomány jelentős részén.

Magyarország legnagyobb lakóháza, a Faluház szemlélteti a legjobban a szigetelés és az energetikai épületfelújítás hatásait a havi rezsiköltségre nézve. A Faluház több, mint 800 lakását két hullámba újították fel, 2004-2005, valamint 2009-ben. A két beruházás során megtörtént az épület külső hőszigetelése, napkollektorok felszerelése, nyílászárók cseréje, valamint a fűtéstechnikai rendszer korszerűsítése is; ennek köszönhetően a háztartások távhő költsége átlagosan 70 ezer forinttal csökkent és az egyes ingatlanok értéke egy millió forinttal nőtt.