Gipszkartonozás

A lakásfelújítás, átépítés egyik nélkülözhetetlen hozzátartozója a világszerte elterjedt és népszerű gipszkartonozás. A gipszkarton felhasználási köre jelentősen bővült az elmúlt évszázadokban, a belsőépítészet egyik legkedveltebb elemévé vált, hiszen költség- és időtakarékos megoldás.

Annak ellenére, hogy már az ókorban is használtak gipsz alapú építőanyagokat, maga a gipszkarton csak a 19 század végén jelent meg. Mivel egyszerűen lehet válaszfal rendszereket építeni belőle, a neves szállodáktól a kis családi házig, mindenhol megtalálható. A lakás beosztását néhány gipszkarton elemmel, néhány csavarral és sínnel órák alatt át lehet szabni anélkül, hogy megbontanánk a főfalakat. Álmennyezetként is felhasználható, nagyszerű hangulatot tud varázsolni az ebbe rejtett világítás. Manapság már csak az emberi kreativitás szabja meg, hol és hogyan használjuk fel a gipszkartont.

A gipszkarton előnyei

A gipszkarton lemezek meleg tapintásúak, ezért felhasználhatók épületek belső tereiben válaszfalként, tetőtéri burkolatok, mennyezetburkolatok és álmennyezetek építésére, vagy bármilyen falra ragasztott vagy vázra szerelt falburkolat építésénél. Sok pozitív tulajdonsága közé tartozik, hogy vízálló és tűzgátló (mivel maga a gipsz teljes mértékben tűzálló anyag), de környezetbarát is. Amellett, hogy vízálló, rengeteg pórusának köszönhetően biztosítani tudja a megfelelő klímát: felveszi a nedvességet, majd szükség esetén visszapárologtatja azt a helyiségbe. Tűzgátló tulajdonságának köszönhetően nagyszerű megoldás tűzvédelmi borítások készítésére is. Az, hogy környezetbarát annyit jelent, hogy semleges illatú és nem mérgező. Ennek ellenére, véd a kártevőkkel szembe, hiszen sem gombák, sem rovarok, de a rágcsálók sem támadják meg.

A hagyományos vakolattal ellentétben nincs száradási ideje, építési törmelék sem marad utána és mivel nem tágul hő hatására, repedésmentes. Könnyű szerkezete révén csaknem korlátlanul terhelhető és nem okoz plusz terhelést az épületnek. Speciális csavarokat és technikákat kell használni, ha gipszkartonnal dolgozunk, de kis súly és térfogata miatt kisebb a szállítási és rakodási költsége, mint az azonos felületre szükséges vakolat költségei.