Hőszigetelés

A hőszigetelés egy nagyon fontos nézőpont lakásfelújításkor. Amikor hőszigetelésről beszélünk, nem csak a szigetelésről beszélünk, hanem a nyílászárók által nyújtott védelemről is, illetve nem csak a hőveszteség, hanem az esetleges penészedésről, gombásodásról is szó van. Az anyagi és egészségügyi problémák elkerülése végett válasszunk egy (ahhoz mérten) pénztárca kímélő, de innovatív megoldást lakásunk hőszigetelésére.

A hőszigeteléssel járó munkálatokat mindenképpen bízzuk megbízható szakemberre. Hogy megtudhassuk, milyen eljárást válasszunk lakásunk hőszigetelésére, hőkamerával meg kell vizsgálni az épület szigetelési problémáit, energiaveszteségét. Ezzel elkerülhetjük a felesleges költségeket és a hőszigetelési utómunkálatokat.

Figyelembe kell venni a szigetelés energetikai veszteségmutatóját. Konyhai példával élve, a jó energetikai veszteségmutató azt jelenti, hogy a fagyasztót kikapcsoljuk -20 Celsius fokon és napok múlva is hűvös van benne. Lakásra nézve ez azt jelenti, hogy egy nem vagy rosszul szigetelt lakás havi fűtési költsége 80-100 ezer forint is lehet, míg egy jól hőszigetelt lakás esetén ez az összeg négyszer kevesebb, 20-25 ezer forint. Továbbá, a jó szigetelés megakadályozza az ún. hőhidak kialakulását, amik a penészedéshez, gombásodáshoz vezetnének. Lakásfelújításkor, hőszigeteléskor fordítsunk fokozott figyelmet családunk egészségére és pénztárcánkra egyaránt!

Azonban a hőszigetelés nem csak a hőveszteségre, a pénztárcánkra van hatással, de az épület szerkezetét is védi. A nyílászárókat érdemes lecserélni termopán nyílászárókra, de ha ezt nem tehetjük meg, akkor szigeteljük őket. Sokan nem figyelnek oda, de az ajtók, ablakok beugróiba is be kell fordítani a szigetelést a hőveszteség elkerülése végett!

Ha tetőtere szigetelünk, figyelnünk kell a tető szerkezetére. Különböznek a technikák a lapos tetős házak és a lakott tetőterek hőszigetelésénél. Legcélravezetőbb mindezt megtervezni építéskor, de mindenképp kérjük ki szakember véleményét. Lapos tetős épületeknél kívülről szigetelünk, járható vagy nem járható több rétegű víz és hőszigetelést alkalmazva, míg nyeregtetőnél belülről szigetelünk, polisztirol, poliuretán vagy ásványgyapot hőszigetelést alkalmazva.

Belső hőszigeteléshez használjunk gipszkartont, egyúttal hangszigetelést is kapunk, illetve védelmet a rágcsálók, rovarok, rágcsálók ellen, és még elő is készítjük a lakást szobafestésre, tapétázásra, mázolásra. A lakás külső szigetelésére használhatjuk a NASA által kifejlesztett festett hőszigetelést is. Ez egy ízlés szerint színezhető, esztétikus, vízlepergető felületet képez, mely hagyja lélegezni a falakat, de nyáron is biztosítja a megfelelő hőérzetet jó hővisszaverő képességének köszönhetően.

Hogy azt mondhassuk, a mi házunk szigetelve van, nem szabad elfelejtenünk a lábazati hőszigetelést sem. A nem szigetelt lábazat nedvességhez, ami penészedéhez vezet, ezzel jelentősen rontva a padló, a fal alsó részének élettartamát. Ha a lábazati szigetelést felfuttatjuk a homlokzati részekre, akár esztétikai szerepe is lehet. Ne feledjük, a megfelelő szigeteléssel nemcsak pénztárcákat és egészségünket kíméljük, de ingatlanunk értékét is növeljük!